Homilia diumenge 30 de març 2025

 

Dissabte 4 de Quaresma


Text de l'Evangeli (Jn 7,40-53):
En aquell temps, alguns d’aquella multitud, havent sentit aquestes paraules, deien: «Aquest és veritablement el Profeta!». D’altres deien: «Aquest és el Crist!». I alguns deien: «¿És que de la Galilea ve el Crist? ¿No digué l’Escriptura: “De la descendència de David i del poble de Betlem, d’on era David, ve el Crist”?». I així, es va produir una dissensió entre la gent a causa d’ell.

I alguns d’ells volien agafar-lo, però ningú no posà les mans damunt d’ell. Anaren, doncs, els guardes als grans sacerdots i fariseus, i aquests els digueren: «Per què no l’heu portat?». Respongueren els guardes: «Mai un home no ha parlat així». I respongueren els fariseus: «Per ventura també vosaltres heu estat seduïts? Per ventura algun dels grans sacerdots ha cregut en ell, o dels fariseus? Però aquesta gent que no coneix la Llei, són maleïts!». Els diu Nicodem, aquell que havia vingut a ell abans, que era un d’ells: «¿És que la nostra Llei condemna ningú si primer no l’ha escoltat i sap el que ha fet?». Respongueren, i li digueren: «Potser també tu ets de la Galilea? Escodrinya i veuràs que de la Galilea no en surten profetes!». I retornaren cada un a casa seva.
 
HOMILIA 
 
 
         

 
Avui, tenint present la Paraula de Déu, em sent cridat a mirar  als que anomenam “són uns perduts” com autèntics germans nostres. Tan de bo que ens sentim atrets per acompanyar-nos sense fer diferències.

            Avui m’he fixat, sobretot, amb el que diu el Pare al fill gran de la paràbola que coneixem com la del fill pròdig: “Fill tu sempre ets amb mi, i tot el que jo tenc es teu. Però ara hem d’alegrar-nos i fer festa, perquè aquest germà teu, que ja donàvem per mort, ha tornat viu; ja el donàvem per perdut i l’hem retrobat”.

            La paràbola del fill pròdig presenta, entre alguns altres, tres personatges: El Pare, el fill major i el fill petit.

            La paràbola es centra sobretot en la forma d’actuar del pare. La paràbola convida, també, a fixar-se amb el fill major, amb tots aquells que es senten molt segurs del que fan. Amb el fill major que és comparat als fariseus i mestres de la llei. La paràbola, pren contingut, a partir de l’enfrontament del fill major amb el fill petit que és considerat com al “fill perdut” i que, després retorna a casa del pare.

            Fixem-nos avui quins són els pecats del fill major:

El primer. Sentir-se molest per el retorn del germà petit i en tost d’informar-se directament pel pare, demana raons a un criat (que normalment li dirà el que ell espera). El criat, amb ganes de donar-li  importància tot posant-lo més nerviós en contra del germà petit, li diu: “Ha tornat el teu germà. El teu pare content d’haver-lo retrobat en bona salut, ha fet matar el vedell més gras”. El primer pecat, no ajudar-lo a posar-se content perquè el seu germà ha tornat, si no tot el contrari.

El segon. Defensar-se davant el seu pare tot atacant indirectament al seu germà petit: “Sempre he viscut al teu costat, sense desobeir-te en res i no m’has donat mai un cabrit per fer festa amb els meus amics, i ara que torna aquest fill teu després de consumir els teus béns amb dones públiques, ¿fas matar el vedell més gras?”. Aquestes paraules manifesten la pobresa de la relació que viu amb el seu pare. No està amb ell per amor sinó per interès. Un amor interessat no és amor.

El tercer. No voler participar de la festa. No és mala persona. Demana ser tractat amb igualtat de condicions. Però no té en compte que les persones no necessitam ser tractar com iguals sinó segons les nostres necessitats. El germà petit necessitava ser tractat d’una manera especial perquè estava “ben perdut”. Estic pensant amb aquells que no volen participar amb segons qui per l’historial no positiu que aquests traginen a les seves espatlles.

El quart. No reconèixer que Déu és un pare misericordiós que ens crida a actuar misericordiosament amb qui més o necessita. “Fill meu -diu el Pare a aquest fill i germà major-, tu sempre ets amb mi, i tot el que jo tenc es teu. Facem festa i alegrem-nos perquè aquest germà teu que estava perdut, ha tornat”.

Pensem. Després d’haver conversat amb el seu pare, el fill major va tornar o no a la festa? Que creiem? Per ell, va ser superior el seu orgull, la seva queixa... que la misericòrdia del Pare i l’amor que necessitava el seu germà petit?

El Pare actua bé amb la seva bondat tan incondicional i immerescuda per part del seu fill menor?

Es normal, des d’un punt de vista cristià, el comportament del fill gran? El fill gran havia d’haver actuat d’una altra manera?

El fill petit va descobrir, finalment, la importància de l’amor i d’una vida decent, justa?


Homilia diumenge 23 de març de 2025

 

Diumenge 3 (C) de Quaresma
 

Text de l'Evangeli (Lc 13,1-9):
I per aquest mateix temps es van presentar alguns que l’informaren sobre el fet dels galileus, la sang dels quals Pilat barrejà amb la dels sacrificis d’ells. I en resposta els digué: «¿Penseu que aquests galileus eren més pecadors que tots els galileus, perquè han patit tals coses? No, us dic; però si no us convertiu, tots us perdreu de manera semblant. O aquells divuit sobre els quals caigué la torre de Siloè i els matà, ¿penseu que també ells eren més culpables que tots els homes que habitaven a Jerusalem? No, us dic; però si no us convertiu, tots us perdreu de manera semblant».

I els proposava aquesta paràbola: «Un tenia una figuera en la seva vinya, i anà a buscar-hi fruit, i no n’hi trobà. I digué al vinyater: “Mira que són tres anys que busco fruit en aquesta figuera i no n’hi trobo: talla-la. Per què, a més, ha d’esgotar la terra?”. Però ell, responent, li digué: “Senyor, deixa-la encara aquest any, fins que hi hauré cavat entorn i hi hauré tirat fem, per si dona fruit en endavant, i si no, la tallaràs”».
 
HOMILIA 


Déu sempre fa el que pot perquè l’escoltem. L’exemple que mos posa avui la lectura de l’Èxode és el de Moisès. Es serveix des foc que hi ha i no s’apaga entre un conjunt de mates i d’arbuts (bardissa). I quan Moisès, empès per aquest fet tan especial i que crida la seva atenció, està en disposició d’escoltar Déu, Déu pronuncia el seu nom: “Moisès, Moisès”. Déu sempre mos té present a tots, però no deixa mai de tenir-nos present a cadascú perquè a cadascú mos fa una crida especial.

Moisès diu a Déu amb una actitud super atenta: “Aquí em teniu!”. I quan s’ha posat en predisposició d’escoltar Déu, acull el que Déu li diu: “Jo som el Déu del teu pare, el Déu d’Abraham, el Déu d’Isaac, el Déu de Jacob”.

Amb aquestes paraules, Déu col·loca a Moisès en una actitud d’escolta total (Jo som el Déu de tots, escolta!). I què escolta Moisès? Moisès escolta quin és el tarannà de Déu, la seva forma de ser. I Déu es dona a conèixer així: “He vist les penes del meu poble i el sentit el clam que li arranquen els causants del seu patiment. Baixaré per alliberar-los”.

Qui és Déu? Déu és aquell que té un projecte humà molt clar: No vol que el poble patesqui i manco a causa d’alguns que, pels seus interessos particulars, o més o manco generals o nacionals, els fan patir, els exploten, els converteixen en esclaus, en persones sense dignitat, sense llibertat.

L’orant del salm 102 viu explícitament aquesta forma de ser de Déu i per açò va dient: 

-“Beneeix el Senyor ànima meva, no t’oblidis dels seus favors”. No t’oblidis dels favors que et fa Déu gràcies a tantes situacions i persones que t’acompanyen en les teves necessitats, necessitats de tot ordre.

-“Ell et perdona les culpes, et cura de tota malaltia, et rescata de la mort a tot nivell, ell et sacia d’amor entranyable”. Déu no vol que ningú no es senti ni estimat ni valorat.

-“El Senyor és compassiu i benigne, ell fa justícia als oprimits”. 

Qui és Déu? Sant Pau ho accentua avui, i a la seva manera, a la carta als corintis: “A Déu no li són agradables les accions que duen a terme tots aquells que oprimeixen al poble essent amics de mentides, d’estafes, de ganes d’enriquir-se a costa d’armes, de fer la guerra, de sentir-se prepotents...” Totes aquestes accions no són agradables a Déu.

I l’evangeli, si volem seguir el tarannà de Déu, ens aconsella:

*Convertiu-vos, feis-vos agradables a Déu. Prou accions d’uns en contra dels altres!

*Tallau, no faceu cas d’aquelles actituds, d’aquelles persones, d’aquelles figueres de la vinya que no donen fruit.

*Intentau cavar la terra i afamar-la, eduqueu-vos en el bé i educau a favor d’actuar correctament amb tothom. Avam si, gràcies a una bona educació, uns i altres donam fruit. Donar bon fruit a favor de tots és el que realment importa.

I avui, per tot el que comentam, som convidats a fer una pregària semblant a aquesta que més o manco insinua el llibret de la “Missa de cada dia”:

“Senyor, desperta en mi el desig profund de conèixer qui ets.

“Fe-me entendre que conèixer-te és deixar-me transformar per l’escalf del teu amor que abraça tothom.

“Ensenya’m a saber veure, escoltar i deixar-me commoure pel sofriment del món”.

“I ensenya’m, sobretot, a saber respondre com Moisès: “Aquí em tens. Vull posar-me al servei dels meus germans, de tots, però sobretot dels més necessitats”.

Homilia diumenge 16 de març de 2025

 

Diumenge 2 (C) de Quaresma
 

Text de l'Evangeli (Lc 9,28-36):
En aquell temps, Jesús va prendre amb Ell Pere, Joan i Jaume i pujà a la muntanya a pregar. Mentre pregava, l'aspecte de la seva cara va canviar i el seu vestit es tornà d'una blancor esclatant. Llavors dos homes es posaren a conversar amb ell. Eren Moisès i Elies, que es van aparèixer gloriosos i parlaven de la partença de Jesús, que s'havia d'acomplir a Jerusalem.

A Pere i els seus companys, la son els vencia, però es van desvetllar i van veure la glòria de Jesús i els dos homes que eren amb ell. Quan aquests ja se separaven de Jesús, Pere li digué: «Mestre, és bo que estiguem aquí dalt. Hi farem tres cabanes: una per a tu, una per a Moisès i una altra per a Elies». No sabia què deia. Encara ell parlava així, quan es formà un núvol que els anà cobrint. Ells s'esglaiaren, en veure que entraven dins el núvol. Llavors va sortir del núvol una veu que deia: «Aquest és el meu Fill, el meu elegit; escolteu-lo». Així que s'hagué sentit la veu, Jesús es quedà tot sol. Ells guardaren el secret, i aquells dies no explicaren a ningú res del que havien vist.
 
 
HOMILIA 



Que l’escena es desenrotlli a una muntanya i en un clima de pregària
significa, a l’evangeli de Lluc, que es tracta d’una revelació important i més avui entre noltros quan vivim un temps quaresmal entre guerres cruels, migracions forçades, sofriments personals...

            Què ens vol dir aquesta escena coneguda com la de la Transfiguració on Jesús pregant canvia l’aspecte de la seva cara i dels seus vestits?

Vol dir que ens comunica una cosa molt important:

            -No ens equivoquem! Aquest Jesús que ha comunicat als apòstols la seva mort en creu a causa d’entregar la seva vida a favor dels pobres, dels malalts, dels pecadors,... aquest és el referent segons Déu. No mos equivoquem en concloure quina és la vida aconseguida i quina certament la desassenyada.

            Aquell que sembla un fracassat, aquell que predica l’amor, la pau, l’entrega, aquest és la referència vertadera. Aquest viu el projecte de Déu. No mos equivoquem! Aquest és el Fill de Déu. A aquest hem d’escoltar i seguir.

            -No ens equivoquem: “Qui vulgui salvar la seva vida la perdrà, però el qui la perdi per seguir Jesús, per viure els seus manaments i benaurances, aquest la salvarà”.

            - No ens equivoquem en fixar la nostra mirada per aprendre a ser el que Déu vol a favor nostre i dels demés.

Podríem posar molts exemples:

            -Aquella mare o pare de família que no sols fa feina perquè sa família tengui casa i taula preparada, sinó aquella mare o pare que transmet valors i passa temps, hores, al costat dels seus fills, dialogant, reflexionant, corregint, ajudant aprendre a demanar perdó i a donar gràcies. Perdó i gràcies a Déu i als altres. Els dos valors més importants: Paciència i temps!

            -Aquell, aquella que fa costat d’una manera especial a qui té necessitat d’una ajuda, d’una paraula assenyada, d’un somriure, d’esperança...

            -No, no ens equivoquem. No mos ha de ser un referent aquell que va a la seva i no es preocupa de res i de ningú, encara que sembli, aparentment, que és ell el qui té raó o que és ell el qui endevina com hem de viure.

            El Papa Francesc, davant els membres d’una Congregació religiosa, va deixar els folis que tenia entre mans, i els va proposar com a programa de vida aquests tres verbs: adorar, caminar i acompanyar.

            *Adorar. Els tres deixebles (Pere, Joan i Jaume) davant la referència que vivien de Jesús, van dir: “Podríem fer tres tendes, podríem quedar aquí contemplant aquesta manifestació de Déu, aquesta referència seva, aquestes persones que certament són bones i sanegen el món”.

            *Caminar. Però no, convé observar i gravar, convé adorar, respectar, aplaudir, però convé fer-ho per quedar tan empeltats que sentim les ganes de baixar, caminar, progressar i viure el mateix. Viure servint, entregats...

            *Acompanyar. Tots i cadascú ens hem de convertir -els va dir el Papa- en infermers i metges d’un hospital de campanya defensant els pobres, animant els tristos, acollint els immigrants...

No, no ens equivoquem. Hem de tenir clar qui han de ser els nostres referents, i qui són  els qui han d’anar formant la nostra vida.

Avui que celebram el Dia del Seminari, valorem el ministeri sacerdotal. El servei que estem cridats a viure els capellans a favor de la comunitat cristiana i de cada un dels seus membres. Donem importància a la Pastoral vocacional encaminada a acompanyar vocacions religioses i sacerdotals. El Secretariat per a les vocacions organitza un Via Crucis avui a la Parròquia del Carmen de Maó amb aquesta intenció, valorar el servei, valorar la crida, la vocació a favor dels altres.