I aquells homes, quan veieren el miracle que havia fet, deien: «Aquest és veritablement el profeta que ha de venir al món!». Jesús, doncs, quan s’adonà que vindrien per arrabassar-lo i fer-lo rei, es retirà un altre cop a la muntanya ell sol.
El profeta Eliseu (s. IX a.C.) continua la missió profètica d’Elies en el Regne d’Israel, regne del nord. Eliseu, com Elies, obra milacres sobretot a favor dels pobres i necessitats d’Israel. Ell convida a compartir sense pensar si el que tens és molt o poc. El que importa és compartir. I compartir ho aprèn aquell home de Baal-Salisà tot i que pensa que no té el que és suficient per a donar de menjar a un centenar de persones.
Aquesta actitud dels antics profetes, és present també en Jesús. Aquests diumenges llegirem el capítol sext de l’evangeli de Joan conegut com el “pa de vida”, la multiplicació dels pans. Aquí també Jesús inquieta a Felip perquè es compadeixi i sigui generós. Si compartim i som generosos, el que sembla impossible pot ser possible.
Qui és generós com Maria, entén, com ella i ho proclama, que Déu pot fer meravelles de la nostra petiteses, de la nostra insignificança.
El que convé per aconseguir miracles és prestar atenció avui a la carta de sant Pau als cristians d’Efes.
Les cartes de sant Pau amb freqüència consten de dues parts: Una part es refereix a la nostra relació amb Crist, i l’altra part és generosa amb consells de vida cristiana. Avui, des de l’autoritat que li dóna escriure aquesta carta des de la presó, la dels efesis, (cartes de la captivitat juntament amb les Filipencs, Coloses i Filemón), demana als seus destinataris que visquin segons la vocació a la qual han sigut cridats.
I quines actituds demana aquesta vocació? Ser humils i amables, ser comprensius, suportar-me als uns als altres amb amor... i tot per aconseguir ser una Comunitat unida i a la recerca de la pau.
Pregant a partir de les lectures d’avui m’adonava que ens és més fàcil escoltar i practicar ensenyances, cursos, acompanyament de formació cultural, laboral, esportiva, que ensenyances de formació humana i ètica. I pensava:
-Com és que en aquest món que la majoria no té el mínim necessari per a viure amb dignitat, malgastam menjar, ens consta tant compartir i acompanyar persones i països en necessitats o explotats... Ens manca valorar formació humana, l’acompanyament colzo a colzo, cara a cara.
-Com és que valoram molt l’Escola, la universitat... i no valoram tant la catequesi a tot nivell, la celebració de l’Eucaristia, l’Escola de Teologia, la Catequesi d’adults... Ens manca valorar més la formació humana, l’acompanyament colzo a colzo, cara a cara.
Pensem, reflexionem, vulguem acollir els consells que ens dóna avui Sant Pau: “Visqueu com ho demana la vocació que heu rebut, amb humilitat, amb paciència, no escatimant cap esforç per estrènyer la unitat de l’esperit amb els lligams de la pau”