Diumenge III (C) de Pasqua
Text de l'Evangeli (Jn 21,1-19): En aquell temps, Jesús es va tornar a aparèixer als
deixebles vora el llac de Tiberíades. L'aparició va ser d'aquesta manera: Es trobaven plegats Simó Pere, Tomàs, l'anomenat Bessó, Natanael, de Canà de Galilea, els fills de Zebedeu i dos deixebles més. Simó Pere els diu: «Me'n vaig a pescar». Els altres li diuen: «Nosaltres també venim amb tu». Sortiren, doncs, i pujaren a la barca, però aquella nit no van pescar res.
Quan va despuntar el dia, Jesús es presentà vora el llac, però els deixebles no s'adonaven que fos Ell. Llavors Jesús els digué: «Nois, no teniu res per a menjar?». Li respongueren: «No». Ell els digué: «Tireu la xarxa a la dreta de la barca i trobareu peix». Així ho van fer i ja no la podien estirar de tants peixos com hi havia. Llavors aquell deixeble que Jesús estimava diu a Pere: «És el Senyor». Així que Simó Pere va sentir que era el Senyor, es posà el vestit que s'havia tret i es llançà a l'aigua. Els altres deixebles, que només eren a uns cent metres de terra, van arribar amb la barca, arrossegant la xarxa plena de peixos.
Quan baixaren a terra, veieren pa i unes brases amb peix coent-s'hi. Jesús els diu: «Porteu peixos dels que acabeu de pescar». Simó Pere pujà a la barca i va estirar cap a terra la xarxa plena de peixos: eren cent cinquanta-tres peixos grossos. Tot i haver-hi tant de peix, la xarxa no es va esquinçar. Jesús els digué: «Veniu a menjar». Cap dels deixebles no gosava preguntar-li qui era, perquè sabien que era el Senyor. Jesús s'acostà, prengué el pa i els el donava. Igualment va fer amb el peix. Aquesta fou la tercera vegada que Jesús es va aparèixer als deixebles després de ressuscitar d'entre els morts.
Quan hagueren menjat, Jesús va preguntar a Simó Pere: «Simó, fill de Joan, m'estimes més que aquests?». Ell li respongué: «Sí, Senyor, tu saps que t'estimo». Jesús li diu: «Pastura els meus anyells». Per segona vegada li pregunta: «Simó, fill de Joan, m'estimes?». Ell li respon: «Sí, Senyor, tu saps que t'estimo». Jesús li diu: «Pastura les meves ovelles». Li pregunta Jesús per tercera vegada: «Simó, fill de Joan, m'estimes?». Pere es va entristir que Jesús li preguntés per tercera vegada si l'estimava, i li respongué: «Senyor, tu ho saps tot; ja ho saps, que t'estimo». Li diu Jesús: «Pastura les meves ovelles. T'ho ben asseguro: quan eres jove et cenyies tu mateix i anaves on volies, però a les teves velleses obriràs els braços i un altre et cenyirà per portar-te allà on no vols.» Jesús va dir això per indicar amb quina mort Pere havia de glorificar Déu. Després d'aquestes paraules, Jesús va afegir: «Segueix-me».
HOMILIA
Jesús crida als deixebles no “per estar amb ell” tan sols (Mc 3,14), els crida amb un objectiu: enviar-los a predicar, a anunciar.
Els crida per estar amb ell a fi de que es contagien d’Ell i aprenguin d’Ell. Però aquest contacte i aprenentatge no és intimista, no és per la seva quietud i goig personal, és perquè l’escampin als altres.
Conviure amb Jesús comporta una missió. Venir a catequesi, fer i viure la pregària, formar part d’un grup de matrimonis, participar de Vida Creixent, venir a resar davant el Santíssim cada divendres, conèixer la terra de Jesús (Palestina), anar es club i fer excursions... comporta una missió evangelitzadora. Igual que anar a escola o a sa Universitat. L’ensenyança també té una missió. No anam a escola per quedar-nos tancats a l’escola. Hi anam per aprendre a caminar per la vida. I l’escola tampoc l’hem de deixar mai.
La vida d’un cristià es resumeix en “estar amb Jesús” i transmetre’l als altres. Els cristians no és que tinguem una missió, som “missió”. La nostra vida, com diu constantment el Papa no es tanca en una “autoreferencialitat”. Si es tanqués en un centre tancat, si no som apòstols a la família i al carrer, no som pròpiament apòstols.
Dijous vivíem el Consell Arxiprestal. Va ser interessant el diàleg que vam mantenir entre tots els responsables de les diverses parròquies i centres de pastoral (capellans, religioses i laics) entorn d’aquesta pregunta: Créixer com Església que acull a tothom! (Objectiu que ens proposam entre tots per al proper curs 2019-2020). Clar entre uns i altres dèiem:
Ens hem d’obrir a tothom. I obrir-nos a tothom vol dir “tothom”. A tothom hem d’acollir:
- Cada cas és a cada cas. No podem exigir a tothom igual. Hem de tenir sentit comú. Hem d’aprendre a acompanyar a tothom. Ningú és igual. Tothom vol un acompanyament concret. Seria llarg ara explicar els diferents casos que ens trobam en la recepció dels sagraments, en l’acollida a Càritas, en l’escolta personal ,....
La nostra vida cristiana té sentit si mos importa de ver “viure oberts”, ser “cristians en sortida”, cristians oberts a la realitat i amb ganes d’anunciar el que aprenem al costat de Jesús.
És un deure escoltar i estar amb Jesús, escoltar i estar amb els altres cristians. I és que la nostra predicació-anunci ens demana “donar a conèixer Jesús”, no a noltros mateixos, ni a les nostres idees o propostes. No salvam ni mos anunciam a noltros mateixos. L’únic que salva és Jesús.
És significativa l’escena de la pesca. Quan els deixebles pesquen al seu aire, no aconsegueixen res. Quan ho fan escoltant Jesús, la seva pesca és total.
Quina és l’ensenyança d’avui? la nostra vida és missió, proposta, invitació als altres perquè es trobin amb Jesús i es facin amb el sentit més ple que té la vida: caminar cap a l santedat.
Cada cristià és un projecte, una projecte de santedat.